proiectul THENOW / trecutul la prezent

Acesta este un proiect interactiv independent, nefinanţat şi neafiliat din orice punct de vedere. Consider că, momentan, doar aşa pot asigura un anumit nivel calitativ al acestui demers. Proiectul este o idee mai veche, din anii facultăţii, pe care am reuşit să o pun în practică abia în prima parte a anului 2014.

Denumirea de bază a proiectului, theNow, reflectă conceptul iniţial al prezentării comparaţiilor, prin metoda interactivă a glisării graniţei dintre trecut şi prezent. Reprezintă un joc de cuvinte din engleză: „then & now” – atunci şi acum, dar şi „the now” – prezentul, înţeles ca momentul fiecărei epoci, în parte. Am ales iniţial denumirea aceasta, propunând un demers la nivel internaţional, proiectul deja conţine mai multe comparaţii din alte ţări pe care le-am vizitat de-a lungul vremii.

Proiectul are şi un nume alternativ românesc, trecutul la prezent, căci, până la urmă, cele mai multe comparaţii sunt de pe teritoriul României.

De-a lungul timpului, în special în mediul online, au tot apărut proiecte de comparaţii în timp, de genul „atunci & acum” sau „then & now”. Acest proiect îşi propune să aducă un plus de precizie şi spectacol în înţelegerea transformărilor pe care le suferă locurile vizitate şi (re)fotografiate de mine.

Doresc ca proiectul să transmită un mesaj cât mai obiectiv, aşadar vă invit pe voi să călătoriţi în timp pe această platformă şi să trageţi singuri concluziile legate de schimbările pe care le descoperiţi.

Mai nou, comparaţiile de pe site vin şi pe Facebook şi Instagram, printr-o nouă metodă de prezentare.

METODELE INTERACTIVE ALE PROIECTULUI

Trebuie doar să plimbaţi cursorul (desktop) sau să atingeţi ecranul tactil (mobil) în dreptul imaginii.

GLISARE – comparaţia poate fi mai sugestivă atunci când sunt vizibile jumătăţi alăturate ale celor două „lumi” ; metoda mai este utilă pentru remarcarea modificărilor fine, a detaliilor.

TRANSPARENŢĂ – potrivită pentru expunerea prezentului ca surpriză, în cazul în care întreaga imagine de epocă sau o foarte mare parte din aceasta s-a modificat radical.

metoda REGLABILĂ – afişarea suprapusă a celor două „lumi” ; dumneavoastră decideţi ce epocă să fie mai vizibilă şi în ce măsură.

metoda AUTOMATĂ – pentru o vizualizare mai rapidă (utilă în cazul seriilor de comparaţii), face o trecere totală, lină, între trecut şi prezent.

Comparație ATUNCI - ACUM. Plimbaţi cursorul peste imagine.
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email